Valtuustokuulumisia


OAJ:n valtuusto kokoontui nyt 13.-15.11.2019. Alla muutamia nostoja kokouksesta meidän turkulaisten valtuutettujen (Tammero & Valkama) näkökulmasta:

  • Puheenjohtaja Luukkainen korosti puheessaan tulevaa työmarkkinakevättä. Luvassa todella vaikeat neuvottelut ja työtaistelutoimien uhka on todellinen, eli ”perseet penkkiin”?
  • Valtuutettujen puheenvuoroissa neuvottelutavoitteina nousi esiin yhteinen opettajuus, maisterille maisterin palkka ja VaKa- opettajien siirtäminen OVTES:in piiriin.
  • Opetusministeri Andersson piti asiantuntevan puheen ja kerää kiitosta laajalla rintamalla. Hänelle esitettiin kysymyksiä koulukunnottomista oppilaista, opettajien kuulemisesta koulurakennuksia suunniteltaessa, sekä opetuksen puutteellisista resursseista.
  • Vuosityöaika keskustelutti. Krittisiä puheenvuoroja piti muutama valtuutettu. Kokeilujen lakkauttaminen nousi esiin puheissa, mutta sitä ei lopulta kukaan ehdottanut. Aiheeseen liittyen valtuusto hyväksyi ponnen, jonka mukaan kokeiluja tarvitaan ja kokeilusopimusta kehitetään jatkossakin. Myös hyväksyttiin ponsi, jossa OAJ korostaa jatkossa viestinnässään, ettei kokeilujen perusteella olla siirtymässä pysyvästi vuosityöaikaan peruskoulun puolella. Tämä siis on selvää viimeistään nyt.
  • Opettajan professio puhututti paljon. Ammatin arvostusta on saatava korostettua. Asiasta paljon hyviä ja merkityksellisiä puheenvuoroja. Joskus kankeaksi moitittu järjestö ryhtyi tuumasta toimeen ja myönsi Huuhkajien opettajataustaiselle päävalmentaja Markku Kanervalla kultaisen ansiomerkin. Aihe on noussut nopeasti uutisiin ja painottaa opettajien monipuolista osaamista. Näitä lisää!
  • Järjestörakenteen keventäminen oli pohdinnassa, työ on kesken. Myös jäsenten vaikutusmahdollisuudet ja helppo lähestyttävyys nousivat esiin. Sähköisissä alustoissa on valmisteilla paljon toivottavasti näitä edistäviä toimenpiteitä. Jonkin sortin ’OAJ-appi’, jossa sähköinen jäsenkortti, ilmoittautumiset, uutiset, yhteydenottolomakkeet, jäsenedut ym. kaikki samassa. Maltetaan odottaa, mutta varmasti hyvä juttu muutaman vuoden kuluessa.
  • OAJ:n strategiatyö on polkaistu käyntiin. Sitä myös valtuusto hioi nyt ja keväällä se tullee meille päätettäväksi. OAJ:n pitää olla jatkossa houkuttelevampi. Professori Wilenius oli valtuustolle visioimassa tulevaisuutta, johon strategia meitä sitten ohjaa. Myös Helsingin yksi toimialajohtaja Lainio, oli puhumassa meille ihmisten kohtaamisesta. Erinomainen puhuja ja herätti paljon kiitosta ja ajatuksia viestintään liittyen ja yhteisten asioiden käsittelyyn, vuorovaikutukseen.
  • Varsinaissuomalaiset valtuutetut keräsi kiitosta iltaohjelmassa pidetystä show:sta – Hyppelihyy!

Me valtuutetut juttelemme näistä mielellään lisää kiinnostuneiden kanssa kasvotusten, puhelimessa tai vaikka sähköpostissa.

Ystävällisin terveisin

Heidi Tammero ja Sameli Valkama