Ei koske yleissivistäviä opettajia?!!!


Perjantaina 18.9.2015 järjestettiin Helsingissä työmarkkinajärjestöjen yhteinen mielenosoitus hallituksen pakkolainsäädäntöä vastaan. Moni, lähinnä peruskoulun ja lukion opettaja, ihmetteli, miksi OAJ osallistuu moiseen toimintaan. Eihän tämä meitä koske. Opetuksesta ja koulutuksesta on kohta leikattu jo yli 2 miljardia. Heijastus vaikutuksineen uusimmat laskelmat lähentelevät jo kolmea miljardia euroa. Miksi nyt piti osoittaa mieltään?

Hallituksen kaavailema pakottava lainsäädäntö murskaisi ne periaatteet, joille länsimaissa tuntemamme työmarkkinajärjestelmä on perustunut. Työntekijät ovat voimassaolevista työ- ja virkaehtosopimuksista huolimatta edelleen varsin heikoilla, jos työnantajat päättäisivät heittäytyä täysin mielivaltaisiksi. Siksi laki on turvannut eri asioissa heikommalle osapuolelle eli työntekijälle minimin, jota ei sopimalla saa alittaa. Nyt ollaan määräämässä lailla kattoa, jota ei saa sopimalla ylittää. Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on julkisuudessa jo todennut, että opettajien kesäkeskeytykseen tullaan vaatimaan samassa suhteessa lyhennystä kuin nyt on kaavailtu muulle kuntasektorille ja valtion työntekijöille. Myös ensimmäisen sairauspoissaolopäivän palkattomuus iskee kipeästi kouluihin, joissa nyt on jo ongelmana, että työntekijät tulevat sairaana töihin.

On totta, että Suomen taloudellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia. Pyydän kuitenkin jäsenistöltä luottamusta OAJ:n, JUKO:n ja AKAVA:n johtoa kohtaan. Ei siellä olla vaatimassa kohtuuttomuuksia, vaan taistelemassa niitä vastaan.

Toivon myös, että yleissivistävät opettajat näkevät asian laajemmin kuin oman opettajahuoneensa vinkkelistä. Meille tarjotaan työnantajan puolelta tuottavuusloikkaa joka syksy, kun budjettiesityksessä ehdotetaan isompia ryhmiä ja vähemmän kursseja tai tukitoimia. Sijaisia ei palkata, vaan meidät velvoitetaan huolehtimaan myös naapuriluokasta. Vihjataan jopa, että senkin voisi tehdä ilman korvausta. Tämän päälle tarjotaan palkanalennusta, työajanpidennystä, palkatonta sairaslomapäivää ja loman lyhennystä, ihan hallituksen toimesta ilman että työnantajan tarvitsee neuvotella mistään. Ja asia ei muka kuulu meille?

 

Tomi Törrönen

puheenjohtaja

Turun opettajien ammattiyhdistys ry

 

Ps. Perjantaisen mielenosoituksen osalta tiedotus jäsenistölle epäonnistui. Siitä otetaan varmasti vastaisuudessa opiksi.